Hogyan válasszunk ágyat az időseknek?

Ha megfelelő ágyat keres szüleinek vagy nagyszüleinek, ne feledje, hogy bizonyos kritériumoknak meg kell felelnie. Az ágy magassága különösen fontos, mert a lefekvés és az ágyból való felkelés egy kicsit nehezebb az idősebb korosztály számára. Tehát hogyan válasszuk ki az ideális ágyat az idősek számára?

1.1 Az ágy magassága

1.2 Hogyan válasszunk megfelelő matracot?

1.3 Kemény vagy puha matrac?

1.4 Mi a helyzet az ágyráccsal?

1.5 Egy tipp a végére

1.1 Az ágy magassága

Biztosan sejtette, hogy az idősek ágyainak magasabbaknak kell lenniük, mint a hagyományos ágyaknak. Az ágy kényelmes magassága olyan legyen, hogy a matrac teteje valahol a térd és a fenék közé érjen, a figura magasságától függően 55-65 cm-es ágymagasságról beszélünk. De pontosan hol?

Ha a matrac felső széle közvetlenül a fenék alá ér, kényelmesen leülhet az ágyra és lefekhet. Ez kíméli a csípőízületeit fekvéskor és felkeléskor. Az ágyból való felkeléskor azonban kicsit le kell csúsztatni a feneket, mert ilyenkor a lábak”lelógnak” az ágyról.

Próbálja ki otthon az ágyán, például úgy, hogy néhány párnával megemeli az ágyat. Szívesen lemodellezünk Önnek egy ágy és matrac kombinációt az Ön igényei szerint.

Franciaágy Boxspring 140×200 cm Waller (ágyráccsal és matraccal) (barna)

Fekvőbetegeknek, túlsúlyosak számára célszerű nagyobb teherbírású ágyakat választani. Ma már nem okoz gondot a 140 kg-os, de akár a 200 kg-os teherbírású ágyak beszerzése sem.

Ami az ágy anyagát illeti, az elsősorban ízléstől függ. Az ágy készülhet fémből, tömörfából vagy lamináltból. A fémágyak a legtartósabbak és egyben a legdrágábbak is, de a fa sokkal kellemesebb tapintású. A tömörfa ágyakat ártalmatlan és vízálló lakkal kell kezelni, hogy könnyebben karbantarthatóak legyenek.

1.2 Hogyan válasszunk megfelelő matracot?

Az emelt hálófelületű ágyat megfelelő matraccal is ki kell egészíteni. A matrac kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy az idős személy milyen egészségügyi problémákkal küzd. Általában azonban a matracnak a lehető legmagasabbnak kell lennie. Az ágy oldalának el kell érnie magasságának legalább 1/4-ét. Az ágyrácsba helyezés után annak a feltételnek kell teljesülnie, hogy az ágyra ülve az ember lába érintse a talajt, térde derékszögben legyen.

Franciaágy 180 cm Luisa (habszivacs matraccal)

A matracnak megfelelően légáteresztőnek kell lennie, és megfelelő súlyeloszlást kell biztosítania a testre nehezedő nyomás csökkentése érdekében. A matracon tehát biztosan nem érdemes spórolni, és jó egy igazán jó minőségű matracba beruházni. Egy jó minöségű matraccal még jobbá teheti az ágyat.

A latex vagy hideghab matracok jó választásnak bizonyunak. Ha az idős ember fekvőbeteg, érdemes felfekvés elleni matracot vásárolni, hogy megelőzzük a felfekvések kialakulását. Az anti-decubitus matracokat nem szabad megelőzésként használni, hanem csak akkor, ha valóban szükséges. Ugyanakkor megerősített kerülettel kell rendelkezniük, hogy ne csússzon el fekvéskor.

1.3 Kemény vagy puha matrac?

Az idősek számára készült emelt ágyban keményebb matrac kell, hogy legyen. A kemény matrac nem állít akadályt alvás közbeni elforduláskor, és lehetővé teszi az idősek számára, hogy fő támaszpontjait – váll-, csípő- és térdízületeket igénybe vegyék.

De az ember igényei életkortól és egészségi állapottól függően változhatnak, ezért érdemes megfontolni a kétoldalas matrac vásárlásának lehetőségét. Az egyik oldal lehet lágyabb, a másik közepesen kemény vagy kemény.

Habszivacs matrac Emerald 200×90 cm (T3/T4)

Ha az új matrac használója ízületi artrózisban szenved, és törékeny a vénás rendszere, a matracot a támasztópontokon meg kell puhítani. Ezért válasszunk olyan matracot, amely merevebb, de felső rétege ún lusta hab, ill rugalmas hab. Ezt a habszivacsot főleg anti-decubitus matracokhoz használják, és hőkomfortot is biztosít.

Habszivacs matrac Monaco 200×90 cm (T2/T3)

1.4 Mi a helyzet az ágyráccsal?

Az ágyrács kiválasztása szorosan összefügg a matrac kiválasztásával. Rugós vagy kemény és magasabb habszivacs matrac alkalmas rácsos alapra, habszivacs matrac inkább rácsos alapra, állítható alapra pedig latex vagy hideghab matracot válasszunk.

Lamellás ágyrács 200×100 cm Odin Plus Motor 5V

Ha egy idős ember igazán értékel valamit, az egy pozícionálható ágyrács, amely segíthet a fájó gerincen és csökkenti a visszér kialakulását. A könnyebb kezelhetőség érdekében ideálisak az elektromosan állítható rácsok, amelyek különösen alkalmasak a kevésbé mozgékony vagy fekvő emberek számára. A felfekvés kialakulásának elkerülése érdekében a testhelyzetet rendszeresen változtatni kell.

Franciaágy 160 cm Pandora (barna) (matracokkal)

1.5 Egy tipp a végére

Amikor új ágyat választ egy idősnek, ne felejtse el az éjjeliszekrényt. A balesetek elkerülése érdekében az éjjeliszekrény legyen szilárd, stabil és lekerekített szélű. Ha mozgatni kell, legyen rajta kerekek, de azok fékkel vannak felszerelve. Természetesen legyenek fiókok is, amelyekbe elrakhatják a szemüveget, a fejhallgatót, a gyógyszert vagy a vérnyomásmérőt.

Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Vitrin – Egy gyönyörű üveg vitrin minden nappalit, de akár a konyhát is megszépíti.
  • Szőnyeg – Meleg érzést ad otthona minden helyiségébe.

Tetszett a cikkünk? Össza meg barátaival! 🙂

Related posts

Falak dekorbetonnal való kezelése

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás