Medencét tervez a kertjében? Ami késik nem múlik

Hangulatos ház, gyönyörű kert, medence átlátszó vízzel. Nem szép elképzelés? Ha Ön kertes házban lakik, és medence vásárlását fontolgatja, akkor mindenképp tudnia kell, hogy mi minden vár Önre. A medence rengeteg örömet tud okozni, ugyanakkor a kivitelezés és a karbantartás némi törődést igényel.

1.1 Milyen lehetőségei vannak?

1.2 Földfeletti medencék

1.3 Süllyesztett medencék

1.4 Kiegészítők és a medencék karbantartása

1.1 Milyen lehetőségei vannak?


https://pixabay.com/en/render-graphic-architecture-3d-1477041/

A legelterjedtebbek és a legolcsóbbak a felfújható vagy az elemekből összerakható föld feletti medencék. Ezek a medencék mozgathatóak, nem túl helyigényesek, így könnyedén betudja őket csomagolni és el tudja őket raktározni télre. Ezeknek a medencéknek a karbantartása is jóval könnyebb, mint a süllyesztett medencéknek. A felfújható és fóliás medencék mélysége és átmérője különböző lehet. Ezért ezek a medencék kis kertekben is elhelyezhetőek. Élettartamuk azonban korlátozott, és sajnos nem nyújtanak úszási lehetőséget sem, mint a süllyesztett több méter hosszú medencék.

https://pixabay.com/en/pool-swimming-swimming-pool-690034/

A süllyesztett medencék leggyakrabban téglalap alakúak. Ezek a medencék akrylból, vasbetonból vagy rozsdamentes fémből készülnek, amelyeket egyszerűen a földbe süllyesztenek. Némely medence tartalmazhat kerámia csempéket, vagy egyenesen készülhet kerámiaporból is. Természetesen, atipikus alakú medencét is ki lehet alakaítani, hogy jobban illeszkedjen a rendelkezésre álló területhez.


https://pixabay.com/en/dug-out-pool-resort-water-hotel-3133272/

1.2 Földfeletti medencék

A felfújható medence a legolcsóbb megoldás, valamint jó néhány szezont kibír. A legnagyobb rizikót mégis a gumi kilyukadása jelenti, mert az nem olyan erős, hogy minden sérülésnek ellenáljon. Ezért is jó, ha a medence alatt van alátét, amely megvédi annak alját a sérülésektől. Nagy előnye viszont, hogy nagyon gyorsan felfújható, és a vizet is nagyon gyorsan el lehet távolítani belőle. Puhasága miatt nagyon alkalmas a gyerekek számára.


https://pixabay.com/en/sunglasses-people-water-blue-1284419/

Az előregyártott fóliamedencék élettartama is problémát jelenthet, hisz a fólia nagyon könnyen elszakadhat. Ilyen esetben a fóliát ki lehet cseréni. A fémkonstrukció élettartama kb. 10 év. Ha ilyen medence mellett dönt, mindenképp válasszon jó minőségű modellt, amely jobb, erősebb, hosszabb élettartamú anyagokból készül.  Ezen medencék nagy előnye, hogy a téli időszakra nem kell őket szétszerelni, ami egyébként nem a legkönnyebb feladat. Elég, ha kiengedi belőle a vizet, és gondosan betakarja. Nagyon fontos, hogy a medence egyenletes felületen álljon, valamint a medence alatt nem lehetnek kövek, kavicsok, faágak, amik esetleg annak sérülését okozhatják.

1.3 Süllyesztett medencék

A süllyesztett medencék értelemszerűen drágábbak, mint a felfújható társaik, főleg abban az esetben, ha fedett medencét választ, amelyet nem csak nyáron fog használni. A medence beépítése előtti munkálatok idő és munkaigényesek, de cserébe kap egy hosszúélettartamú luxus medencét, amit egész nyáron, esetleg tavasszal és ősszel is élvezhet, ha az fűtéssel és tetővel is rendelkezik. A leggyakoribb süllyesztett medencék a fólia, a kompozit és az üvegszálas, viszont a legjobb minőségűek a kerámia, a vasbeton és a rozsdamentes fém medencék. Az egyes anyagok főleg árban és élettartamukban különböznek egymástól. Tudnia kell, hogy minden medence napi gondozást, valamint rendszeres karbantartást igényel.


https://pixabay.com/en/manor-house-sri-lanka-hotel-pool-2359884/

Az ilyen medencék vásárlása előtt érdemes felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, aki a kezdetektől tanácsokkal láthatja el Önt, gondoskodhat a zökkenőmentes kivitelezésről és a karbantartásról is. A medence vásárlásakor ne csak az ár alapján döntsön. Keressen a termékkel kapcsolatos recenziókat, ajánlásokat. Ezeket az infomációkat a mai világban már nagyon könnyen elérheti. Egy komoly és tapasztalt cég mielőtt a tervezésbe kezdene, mindneképp felméri az Ön kertjének a tulajdonságait.


https://www.pexels.com/photo/architecture-hotel-pool-poolside-261327/

Az akryl medence 100 000 – 150 000, míg egy rozsdamentes fém medence akár 900 000 forintba is kerülhet. A medencék árai tehát nagyon eltérőek. Ennek köszönhető, hogy mindenki megtalálja a saját pénztárcájához szabott medencét. Azt azonban tudnia kell, hogy a feltüntetett árakhoz hozzá kell adnia a tartozékok árát, az ásatási munkálatok költségeit, és a medence felszereléseinek kiadásait is.

1.4 Kiegészítők és a medencék karbantartása

A medencékhez szükséges beszerezni a kiegészítőket is. Főleg a süllyesztett medencék esetében szüksége lesz szűrőberendezésre, szivattyúra, lefolyóra, lépcsőkre esetleg világításra, medence porszívóra, fűtő berendezésre vagy napelemes medence melegítőre. Ezenkívül lehet, hogy szüksége lesz ellenáramra is. A szűrőberendezés mellett a víz fertőtlenítésére tisztítószereket is használnia kell. Ezek nélkül a fertőtlenítőszerek nélkül a fürdőzés akár veszélyessé is válhat. Minden medencéhez szükséges egy medence tisztító háló és egy ponyva, amellyel be kell fedni őket a szennyeződések kialakulása ellen. Amikor a medence nincs használatban, mindig takarja le a fentebb említett ponyvával. A tökéletes nyári kényelemhez már csak a jó időjárás, egy kényelmes nyugágy és a kerti bútorok hiányoznak, hogy a medencéje mellett kényelmesen napozhasson.

Felfújható vagy süllyesztett medencéje van? Vagy még csak gondolkodik a medence vásárlásán?

Related posts

Falak dekorbetonnal való kezelése

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás