Mit kell tudni az upcycling-ról?

Upcycling? Egyszerűen fogalmazva: a hulladékot vagy a használatlan dolgokat új funkciókkal látják el. Mivel ennek az idegen, semmitmondó kifejezésnek nincs szigorúan vette meghatározása. Ezért összefoglaltuk a jelenség néhány jellemzőjét, hogy bemutassuk Önnek ezt az új, viszonylag gyorsan fejlődő trendet. Mi a különbség az upcycling és az újrahasznosítás között?

1.1 Mi az az upcycling?

1.2 A köztünk lévő upcycling

1.3 Valódi példa

1.4 Mik az upcycling előnyei?

1.5 Milyen hátrányai vannak az upcyclingnak?

1.1 Mi az az upcycling?

Az upcycling a jövő zenéje. Egészen a közelmúltig, sőt még napjainkban is fontos szerepet játszik az újrahasznosítás. Az upcykling azonban egyre több követőt tesz magáévá. Míg az újrahasznosítás során a feldolgozott anyagokból új anyagokat hoztak létre, addig az upcycling során a felújított tárgy teljesen megváltoztathatja jellegét, funkcióját. Technikailag a két tevékenység nagyon hasonló. Míg az újrahasznosítás során a feldolgozásra került anyagokból ugyanolyan anyag készül, addig az upcycling feldolgozás során, az feldolgozott tárgyból egy új tárgy készül. Az újrahasznosítás során műanyagot, fát, üveget, fémet, papírt dolgoznak fel, amikből új, de gyakran gyengébb minőségű termékek keletkeznek. Az upcycling során nem darálják be a tárgyakat, hanem újra felhasználják őket, gyakran modernebb módon. Az upcycling a múlt század kilencvenes éveinek végén jelent meg.

1.2 A köztünk lévő upcycling

Egy egyszerű példa a gumiabroncsból készült papucs, a régi farmerből készült kézitáska, a műanyag palackokból készült táskák vagy a raklapból készült bútorok. Nézzen csak körül a környezetében, és rögtön több olyan dolgot is talál, amelyek ilyen módon készültek. Bár az egy modern kori trend, valójában már régen köztünk van. Például a nagymama régi ezüst villáit gyakran használják fogasként, kalapok vagy sálak felakasztására. Régi, megsárgult lapú könyvek, amelyeket már senki nem fog olvasni, jól szolgálnak az asztallap állványaként. Tipikus példa még a patchwork takaró, amelye különböző szövetekből készítenek el, vagy egy kerti pad, amelyeket régi székekből állítanak elő.

1.3 Valódi példa

Újrahasznosítás: Képzelje el, hogy postai úton kap egy levelet. Kinyitja azt, elolvassa, majd miután rájön, hogy nem kell megőriznie, beteheti azt az újrahasznosításra váró papírok közé.  Ezeket a papírokat egy újrahasznosítási központba küldik, ahol feldolgozzák őket, és újrafeldolgozott papírt készítenek belőlük.

Upcycling: Ha Ön a papír virágcserép elkészítéséhez régi újságpapírt vagy papírt használ, az már upcyklingnak számít. Az otthon talált hagyományos anyagokból valami újat és jobb minőségű dolgot tud készíteni.

1.4 Mik az előnyei?

Csökken annak a hulladéknak mennyisége, amely általában a világ hulladéklerakóiba kerül. Mindkét tevékenység csökkenti az új termékek előállításának szükségességét, ami által megóvhatjuk a természetet és a levegőt.

Ezenkívül az upcycling kíméletes, szórakoztató és a létrejött dolgok mindig eredetiek. Határozottan jobb valami újat készíteni régi dolgokból, és nemcsak ökológiai, hanem anyagi okokból is. Gyermekeit is bevonhatja ebbe a folyamatba, biztosan élvezni fogják. Ezenkívül szabadjára engedheti fantáziáját, teret engedhet ötleteinek. Az upcycling a pszichénknek is hatással van. A folyamat ugyanis arra késztet minket, hogy kreatívan gondolkodjunk, bevonjuk az agyunk jobb féltekét. Az upcycling nagyon pihentető, és megtanít minket arra, hogy kapcsolatot találjunk az élettelen tárgyakkal.

1.5 Milyen hátrányai vannak?

Természetesen, mint minden dolognak, ennek is vannak negatív oldalai. A legnagyobb hátránya a jelenségnek, hogy sajnos nem minden dolgot lehet így újra felhasználni. A másik hátrány, hogy invesztálni kell ahhoz, hogy az ember ezzel tudjon foglalkozni. Új szerszámokra, eszközökre van szükség ahhoz, hogy a régi dolgokból valami újat tudjon faragni.

Ön már biztosan találkozott upcyklingal. Jó példa erre a raklapokból készült bútor. Ön is készíthet ilyen bútorokat.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival 😊

Related posts

Falak dekorbetonnal való kezelése

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás